האותיות הקטנות – מה באמת יש במוצרי התינוקות?

"האותיות הקטנות"

סבון מקציף וריחני, קרם לחות עשיר וצעצועים שמנגנים מנגינות בלופ נראים תמימים למדיי ומוכנסים בקלות לתוכנית ההתפתחות היומית של התינוקות הרכים. האם כל מה שאנחנו רואים הוא בדיוק כמו שהוא נראה או שיש מאחורי קלעים? ממה באמת מורכבים המוצרים המרכזיים בחיי הילדים שלנו?

אז מה באמת תינוקות צריכים?

האמת היא: מעט מאוד. את רוב הצרכים של התינוק מספקים המגע החם והצמוד עם אמו היקרה ועצם הגירויים הנפלאים של העולם החדש שמסביבו – כל המציאות היא חוויה בשבילו.

אבל בכל זאת, הוא צריך הגנה ורוגע, ותנאים נוחים. בתור הורים אוהבים ודואגים, אנחנו רוצים ליצור סביבה רכה ומלטפת שתשמח אותם ותסייע לתהליך ההתפתחות להתרחש במינימום הפרעות.

מבחינתינו, מה שתינוק צריך באופן שוטף זה:

  • משחת החתלה טבעית באמת – כזו שלא תיצור התמכרות בעור, זאת אומרת שלא מבוססת על חומרי לחות פטרו-כימיכלים (ווזלין, שמן מינרלי וחבריהם לפשע).
  • חמאת שיאה טהורה בלי תוספות – למקרה שיש יובש במקום כלשהו בעור (וגם לעזרה במקרה של פטמות סדוקות אצל האם המניקה המסורה).
  • טיטולים טבעיים נקיים מחומרים מזיקים – מנסיונינו (הלא מקצועי) חיתולים רגילים של חברות המותג אמנם יכולים לספוג בריכה שלמה, אבל גורמים לגירויים אצל המון תינוקות. מעבר לחיתולים טבעיים ונקיים פתר להמן תינוקות גירויים מאוד עקשניים.

אם עולות בעיות במהלך הזמן, אפשר וצריך להתייחס אליהם. אבל תינוק רגיל, בריא ושמח, לא צריך הרבה יותר ממה שכתבנו.

הגנה ראשונית – לא להפגיז!

במהלך ההיריון מתפתח התינוק לייצור קטן ומלא מתיקות, ומה שנראה לנו כ"מוצר מוגמר" רק מתחיל את תהליך ההתפתחות שלו. תינוקות משלשים את גודלם בשנה הראשונה וממש ממשיכים "להתבשל" תוך כדי תנועה, מול עינינו.

ברחם היה התינוק מוגן מכל גורם חיצוני – חוץ מכל מיני הרגלים רעים של אמא שלו, כמו אלכוהול, סיגריות, אוכל לא בריא וחשיפה לחומרים לא טובים. ההתפתחות הייתה, יחסית למה שאפשר לקבל בעולם הזה, על מי מנוחות.

עכשיו הוא יצא ולעולם והוא מופגז בגירויים רבים, אינסופיים, של צבעים, צלילים, ריחות וטעמים. וכמובן, מגע עם חומרים לא בריאים שעלולים לפגוע בבריאותו.

המוטו שלנו – לא צריך!

המון אמהות חדשות מתקשרות למיכל, ואני (נועם) תמיד שומע רק את הצד שלה בשיחה. וזה תמיד הולך ככה: "עיזבי, לא צריך. זה סתם מיותר. כן, זה יעבור. באמת, אין שום צורך לקנות את ה-(השלימו את החסר) הזה". רוב רובם של המוצרים שנמכרים היום לתינוקות, בין מוצרי טיפוח – בין אחרים, פשוט מיותרים. הרעיון הוא להתערב כמה שפחות. גם אם יש פצעונים קטנים על העור בשבועות הראשונים, תשחררו – זה יעבור. יש קצת "קליפה" על הקרקפת – לא צריך כלום, זה ירד לבד ברחצה. לא, לא צריך לגרד את זה מהראש שלו/ה.

כמובן שהמון שואלים אותנו על סבון לתינוקות. הגישה שלנו היא שמים עם מעט (!) סבון מספיקים. משכשכים אותם באמבט החמים, ואם ממש יש צורך פסיכולוגי עז, אפשר לסבון עם סבון "נטו" את אזור החיתול. העניין הוא שכל ההתערבות הזו של סבון, או "אל-סבון" מבוסס דטרגנט, להבדיל, פשוט מוציאה את העור העדין מאיזון, ושלא לצורך. היא לא מוסכניקית עדיין, והוא לא גמר את מרטון בוסטון ברגעים אלה. אין שום סיבה לצפות אותם בקצף סמיך. זה רק מפר את העור. קל וחומר חפיפות יום יומיות וכ"ו.

אז איך בעצם עושים את זה?

מעניקים המון חום ואהבה, ומשתדלים להרחיק גורמים פוגעים. ומה זה אומר? בחירות מודעות. חשוב לדעת מה אנחנו בוחרים להכניס לסביבתו ומה לא. יש הרבה כיוונים לחקור בנושא הזה, אבל אנחנו נתמקד בתחום ההתמחות שלנו, קוסמטיקה טבעית.

מה יש בזה?!

חשוב מאוד ללמוד לדעת מה אומרים המרכיבים של המוצר. רק ככה תוכלו לדעת את האמת, לפחות את הכיוון, על המוצר שאתם מחזיקים ביד. השיווק היום מתפרע והם גורמים לדברים הכי גרועים להראות ירוקים, בריאים וטבעיים. ראינו פעם חברה טבעית משווקת שמן מינרלי בתור "חומר לחות ממקור טבעי" נשמע בריא ומבטיח, נכון? לא בדיוק.

אז באמת אי אפשר להגיד שנפט זה לא חומר טבעי. הוא יוצא ככה, כמו שהוא, מהאדמה, לא? השמן המינרלי, התוצר של "המקור הטבעי", הוא תוצר לוואי זול וזמין של תעשיית הנפט והדלק. אותו השמן אוטם את העור ולא מאפשר לו לבצע את תפקידו בחילוף החומרים והוצאת פסולת מהגוף. הוא יוצא אפקט של רכות ע"י כליאת הלחות בין שכבת השמן לעור אך בעצם הוא מייבש אותו.

המרכיב העיקרי בתכשירי "שמן תינוקות" באריזות ורדרדות – תכולות חמימות שנמכרות בחנויות הוא אותו שמן מינרלי. לצערנו רוב המוצרים לתינוקות שנמצאים כיום בשוק הפתוח הם כאלו.

"ריח של תינוק"

דוגמה נוספת היא ריחות סינטטיים (parfume, fragrance). התכשירים הנמכרים היום מבושמים בחומרי ריח סינטטיים זולים בצורה מוגזמת, יותר בשביל "ההנאה" של האם והסביבה ופחות בשביל התינוק. חומרי הריח האלה הם אלרגניים ידועים, וגורמים להרבה בעיות "לא מאובחנות" לאנשים הרגישים להם.

בהקשר של התינוק, חוש הריח הינו החוש השמיש ביותר בחודשים הראשונים של ההתפתחות אחרי הלידה, כך התינוק מזהה את אימו וסביבתו. מה שלנו יכול להיות סנסציה ריחנית (מפוקפקת למדי) יכול להיות מתקפה לא עדינה, בלשון המעטה, בשביל התינוק שלנו.

מקלחת מלאה בקצף, אבל מאיפה?

שעת המקלחת היא שעה צרופת עונג לתינוק ולאם. חשוב מאוד לשמור על ניקיון הגוף והעור של התינוק אך גם פה יש צורך לבדוק את תווית המוצר.

תינוקות רכים רגישים פי כמה ממבוגרים, וחומרים שיכולים להיות נסבלים עלינו יכולים בקלות לגרום להפרעות בריאות שאנחנו פשוט לא מבינים מאיפה הם באות –כמו גם כאלה שרואים בקלות כמו דרמטיטיס, פריחות וגירודים. לא אלה ולא אלה טובים.

בשנים האחרונות גדלה המודעות לבעיות שמציג ה"מקציף האולטימטיבי" SLS – (סודיום לאוריל סולפט). הוא מהווה מרכיב עיקרי כמעט בכל תכשיר סטנדרטי בעל יכולות ניקיון והקצפה. עיקר הטענות נגדו הם שהוא בעל יכולת חדירה כל כך גבוהה של האפידרמיס (הרקמה החיצונית של העור) שהוא מצטבר לאורך השנים במחזור הדם וברקמות השונות. יותר גרוע, הוא מחדיר איתו מולקולות אחרות שנמצאות בתכשיר, כגון חומרי הריח הכימיים דנן.

לאורך שנים, ובכל מגוון התכשירים היום-יומיים בהם הוא נמצא ואיתם התינוק בא במגע, הוא יכול לפגוע בבריאות באופן כללי, ובפרט באיברים פנימיים ובראיה אצל תינוקות וילדים.

ואגב, SLS הוא רק "שם קוד" שהפך פופולארי למשפחה שלמה של דטרגנטים דומים שמשמשים היום בכל המוצרים שרוצים לכתוב עליהם "ללא SLS". צריך לקרוא את המרכיבים ולברר בגוגל על כל דטרגנט בפני עצמו. בשמפואים וסבונים הם נמצאים במקום השני אחרי מים. לרוב יש דטרגנט משני שמופיע במקום השלישי.

התינוק ועולמו

אז הבנו שחשוב לדעת את המרכיבים של המוצרים שאנחנו בוחרים, והבנו שלא כל מה שנדמה שהוא טבעי וטוב באמת כזה. כבר בחרנו מוצרים טובים ועכשיו מה? עכשיו שומרים על שאר הסביבה.

התינוק יוצא מעולם של שקט וחושך על עולם מלא פעילות, ריחות, רעשים, אנשים, אורות וצבעים. החושים של התינוק מוצפים במידע בקצב מסחרר, גירוי יתר יוצר עצבנות וחוסם את החושים מלהתפתח בטבעיות.

"סוף דבר הכל נשמע"

בתחילה ובסוף דבר הרצון שלנו הוא להגן על התינוקות והילדים שלנו ככל שרק ניתן. הידע והתעשייה אמנם קידם אותנו במקומות רבים אך במקומות אחרים לקח אותנו צעד אחד רחוק מהטבע.

בשנים האחרונות עם המודעות לחומרי הSLS- וכימיקלים נוספים עלתה המודעות לחשיבות המוצרים הטבעיים. בעצם, כל המוצרים הטבעיים, באמת, מסייעים לגוף בכלליותו וכל מוצר לפרטיותו, לחזור לתפקוד הטבעי המאוזן והבריא.

המוצרים הטבעיים מסייעים לעור, בעזרת השמנים האתרים וחומרים טבעיים נוספים, לחדש את התפקודים הטבעיים של הגוף ולא לפגוע בהם. לדוגמא, בנושא הריח, ריחות המוצרים מאוזנים בעדינות מירבית ומורכבים מתמציות פרחים טבעיים ולא מחומרים רעילים כימיים. הם לא מכילים רעלנים נוספים שפוגעים במשתמשים בהם ושומרים על התפתחות טבעית במינימום התערבות שאינה נצרכת.

סביבה שקטה, מאירה ונעימה תנעים את הזמן ותקל על האם בטיפול והתמודדות עם קשיי ההתפתחות. חשוב לבחור בצעצועים רכים, פחות צעצועים מאירים ומרעישים בקול גדול, אפשר להוסיף מוסיקה מרגיעה לפי הטעם, דיבור רך, תמונות בצבעים מרגיעים ושאר גירויים עדינים שיעניקו מנת מידע עדינה בכל פעם למערכת העצבים.

עכשיו שאנחנו יודעות, שנדע לעשות בחירות טובות ומועילות!

הערה, הכתבה הזו לא באה לקדם מוצר מסויים שלנו – רק לתת לכם ידע ועצות מהשטח.

בברכת שמחה ובריאות לכל ילדינו.