טיפול טבעי בפסוריאזיס – יש תקווה!

מאת: סמדר אוקו, אילה ליאור, נועם לוי – צוות מיכל סבון טבעי

פסוריאזיס – מי, מה ולמה?

פסוריאזיס – 2-4% מהאוכלוסיה מכירים מקרוב את מחלת העור הדלקתית הזו, פסוריאזיס, שמתאפיינת בחלוקה וגדילה מהירה של תאי עור, לפעמים עד פי- 1000 מהקצב הנורמלי. תאי העור העודפים מצטברים ונוצרים נגעים אדומים, דלקתיים ובולטים – בעלי קשקשת – על פני העור. הפסוריאזיס איננה מדבקת, אולם המראה שלה אינו נעים לעין ובדרך כלל מי שפגש את הפסוריאזיס מאוד זקוק, באופן מובן לחלוטין, לפתרונות יעילים – שאינם בנמצא בקלות. לרוב הפסוריאזיס מופיעה באזור הקרקפת, הברכיים והמרפקים אך יש כמה סוגי פסוריאזיס היכולים לתקוף בכלל הגוף. כמו כן, יש למחלה תקופות "נקיות" ותקופות של התפרצות. זה מאוד מתסכל!

אז מה הרופאים חושבים על פסוריאזיס?

הרפואה מציעה להחליש את מערכת החיסון בכדי לפתור את בעיית הפסוריאזיס. הפסוריאזיס היא מחלה אוטו-אימונית, בה מערכת החיסון עצמה גורמת לבעיה. ההיגיון הרפואי הקונבנציונלי הוא שאם הגוף "תוקף את עצמו", צריך להפסיק את המתקפה. הגורם הפנימי שהתחיל את הבעיה מלכתחילה נזנח בדרך כלל ולא מטופל באמת ורק הסימפטום מדוכא זמנית. לפי הרפואה ישנן סיבות מגוונות למחלה: התפרצות בעקבות לחץ ומתח גדול, החלשת מערכת העיכול בעקבות נטילת תרופות או אנטיביוטיקה, עיכול כושל של חלבונים מסוימים, לפעמים אף עיכול עודף של שומנים וחלבונים מן החי. ירידה בתפקודי כבד, צריכת שומנים מוגזמת או שתיית אלכוהול.

פסוריאזיס – כל מה שאומרת הנטורפטיה.

פסוריאזיס בראייה נטורופטית מקבילה ומסתמכת על מסקנות ומחקרי הרפואה הקונבנציונלית בנוגע לפסוריאזיס. בנטורופטיה, מטפלים בפסוריאזיס כמצב של עודף רעלנים המשולב בדפוסים של מתח וסטרס. עודף הרעלנים שגורם לפסוריאזיס יכול להיגרם ממספר סיבות או שילוב ביניהן:

  • עיכול חלבון לא תקין המפריש לגוף חומצות אמינו היוצרות תרכובות רעילות ולכן -פסוריאזיס. כמובן שהמצב יחמיר בצריכת בשר גבוהה. עיכול לא תקין של חלבון יכול לנבוע מכמה סיבות וליקויים (דיאטה, חומציות קיבה, לבלב) ויש לאבחן כל מקרה לגופו ולהתאים את הטיפול בפסוריאזיס.
  • זיהומי מעיים הגורמים לתפקוד לא תקין ולהפרשה של רעלנים לדם שמקורם בחיידקים, תרכובות שמרים וקנדידה שמוביל לפסוריאזיס. מצב זה בד"כ מלווה ע"י מחסור בסיבים תזונתיים שתפקידם לנקות את המעי הגס ולקשור רעלנים להפרשה בצואה וכך להפטר מהם ולמנוע תופעות לא נעימות כמו פסוריאזיס.
  • תפקוד כבד פגום המותיר רעלנים רבים בתוך הגוף המנסים להתנקות דרך העור, ולכן גורמים לפסוריאזיס.
  • אלכוהול ועישון מעמיסים על הכבד ועל תפקוד המעיים וקשורים להופעה והחמרה של פסוריאזיס.

גוף-נפש: ההיבט הנפשי של פסוריאזיס

פסוריאזיס גם מושפע מההבט הנפשי. חולים רבים מדווחים על אירוע של מתח ולחץ נפשי שקדם להתפרצות הפסוריאזיס ועל החמרה בתקופות מתח, דאגה, תחרות, דיכאון ולחצים שונים. הרפואה הטבעית מחפשת לאחד את כל היבטי הפסוריאזיס כדי לעזור לגוף להגיע לריפוי מלא ושלם.

אז מה עושים כדי לרפא פסוריאזיס באופן טבעי?

הטיפול הטבעי בפסוריאזיס מתחלק לכמה חלקים, מכמה תחומי גוף-נפש משלימים.

  • טיפול בהיבטים הנפשיים של הפסוריאזיס ע"י שיטות שונות להרפייה ורגיעה כגון יוגה, מדיטציה, טכניקות נשימה ושחרור, ביופידבק ותרפיות נפשיות שונות. הרפואה הטבעית רואה במחלה באופן כללי ובפסוריאזיס באופן פרטי, פתח לשינוי באורחות החיים המקיימים מתח וקונפליקט פנימי לא נכון.
  • טיפול ע"י קרינה אולטרה סגולה מקילה על התסמינים של פסוריאזיס באופן מובהק אך זמני. ניתן לקבל את הקרינה המועילה ע"י מנורות מיוחדות או ע"י שיזוף אינטנסיבי בים המלח, כפי שאנשים רבים עם פסוריאזיס חוו באופן אישי.
  • שימוש בשיטות תזונתיות שונות לניקוי כבד ומעי ולאחריהן שינוי אורחות התזונה ולקיחת תוספים המועילים לריפוי פסוריאזיס. תוצאות טובות מתקבלות ע"י שילוב של תוספים כגון ויטמין A ואבץ עם דיאטה עשירה בסיבים תזונתיים, שמנים עשירים בחומצות שומן חיוניות מסוג אומגה 3 (המפ, בורז', דגים, זרעי מרווה) ודלה בחלבונים מהחי. מאד רצוי להתאים את הדיאטה באופן אישי ע"י נטורופט כדי לא לסבול מחסרים.
  • טיפול חיצוני ופנימי בפסוריאזיס באמצעות צמחי מרפא ושמנים. באופן אידיאלי, צמחי מרפא צריכים להיות מותאמים ע"י בעל מקצוע לאדם אחרי שאובחן הליקוי הספציפי וכוללים צמחים להרגעת העור והורדת דלקת וצמחים לניקוי כבד ומעי.

לפסוריאזיס ברפואה קונבנציונלית ההצעות הן שימוש בסטרואידים או תרופות להחלשת תפקודי ותגובתיות הכבד. אפשרות נוספת היא החלשת מערכת החיסון של הגוף, או צריכת נוגדנים מהונדסים והפסקת פעולתן התקינה של מערכות ההתגוננות של הגוף. החשיבה היא שאם הגוף לא יתגונן מול גורם הזיהום הפנימי, לא יופיעו הנגעים על העור. הגיוני, לא?! אנחנו ממליצים לחשוב אחרת…

הדרך היותר שורשית היא לנסות להפסיק ולצרוך או לעודד את הגורם שגורם את התגובה של העור שמבטאת בפסוריאזיס. זה הגורם הבסיסי שמערכת החיסון מגיבה אליו – אם זה מאכל, אלכוהול, צריכת השומנים והחלבונים המוגברת או העומס הרגשי. זה השורש, אבל גם בטיפול הנקודתי בהתפרצות, יש לרפואה הטבעית מה להעניק כדי לטפל בפסוריאזיס.

באילו שמנים ניתן להשתמש להקלה על פסוריאזיס?

פסוריאזיס – שמן נים חובה!  מבין כל שמני הבסיס שמן הנים הוא הידוע ביותר כמקל ומעלים את נגעי הפסוריאזיס. שמן הנים הוא נוגד דלקת ומרגיע, משפר את החסינות של העור ומצוין בסילוק רעלים מהעור והדם. יש דעות (לא מצאנו מחקר מבוסס) ש-נים עלול לגרום להפלות (בעיקר בלקיחה פנימית). לא מצאנו ראיות ששימוש חיצוני באמת מסוכן לנשים בהריון – אבל יש להתייעץ עם מומחה במקרה של שימוש בהריון. נים מסוכן לילדים בלקיחה פנימית ויש להרחיק אותו מהם.

ישנם מחקרים ועדויות רבות כי שימוש סבלני לאורך זמן בשמן נים מצמצם ואף מעלים את נגעי הפסוריאזיס. לכן יצרנו סבון מוצק שמכיל שמן נים למטרה הזו. חשוב לזכור שהפוטנציאל להתפרצות מחודשת תמיד קיים בפסוריאזיס אם לא מטפלים בגורם להתפרצות. להקלה, אפשר למרוח את השמן ישירות על נגעי הפסוריאזיס כמו שהוא וזה יעבוד היטב. לדעתינו, רצוי לדלל את שמן הנים עם שמני בסיס אחרים כי יש לו ריח קצת גופריתי-בצלי שלא כל כך כיף להדיף…

שמנים טובים במיוחד לשילוב עם הנים בהקשר לפסוריאזיס יהיו שמן קלנדולה ושמן חוחובה.

שמנים העשירים בחומצות שומן אומגה 3 משפרים את מצב הנגעים של פסוריאזיס גם במריחה חיצונית וגם בלקיחה פנימית. צריכת אומגה 3 מעודדת ייצור חומרים המעכבים הפרשת חומרים מעוררי דלקת, ולכן מעכבים את הפסוריאזיס. שמנים כאלה יכולים להיות שמן המפ, בורז' ופשתן (אגב, שמן פשתן יש לקנות בבתי טבע במיכל אטום שהובל בקירור ולשמור בקירור).

מה עם שמנים אתריים לפסוריאזיס?

פסוריאזיס גם יכול להרגע עם שמן אתרי קמומיל גרמני  או הידוע בכינויו הקמומיל הכחול בזכות צבעו המיוחד הכחול כהה. השמן יקר וחזק ולא נגיש בבתי המרקחת הרגילים אבל הוא אפקטיבי מאד בטיפול בפסוריאזיס ושווה את המאמץ.

שמנים אתריים נוספים היכולים להקל על פסוריאזיס וזמינים יותר מבחינת השגה ומחיר הם לבנדר, גרניום, בנזואין, ארז, פטשולי וברגמוט כל השמנים הללו גם מרגיעים את הנפש ומורידים מתח ויועלו גם במבער ובאמבטיות מרגיעות.

מתכון מעולה לשמן טיפולי בפסוריאזיס

  • 50 מ"ל שמן נים
  • 25 מ"ל שמן המפ/בורז'
  • 25 מ"ל שמן קלנדולה / חוחובה

אפשר למרוח את התערובת כמו שהיא או לחזק אותה עם 100 טיפות מהשמנים האתריים שפורטו למעלה לגוף (למריחה מקומית על הנגעים) או 60 טיפות מ"ל לעור הפנים.

שילובים אפשריים של שמנים אתריים

קמומיל גרמני, ברגמוט ופטשולי / ארז, ברגמוט ובנזואין / לבנדר, פטשולי וברגמוט

בד"כ המשיכה לריח מעידה על הצורך של הגוף בחומר אז תסמכו על עצמכם, תריחו ותיצרו את התרכובת המתאימה לכם.

הכי חשוב לא להתייאש!
פסוריאזיס נחשבת מחלה חשוכת מרפא אבל אנשים רבים הצליחו ומצליחים להחזיר את הפסוריאזיס למצב רדום וחיים חיים מלאים וטובים בעזרת מודעות ומשמעת של תזונה, טיפול ואורחות חיים. הפסוריאזיס כמו כל מחלה יכולה להיות צומת קשה אך חיובית לחיים טובים ובריאים יותר.

בברכת בריאות שלמה לכל חולי הפסוריאזיס!