נפלאות הSLS

מה משותף בין משחה לקרצוף מנועים, נוזל ניקוי רצפות, וחומר מסחרי לשטיפת כלי רכב? התשובה?

א. אף אחד לא היה רוצה להתרחץ או למרוח את עצמו בהם.

ב. המרכיב העיקרי שבכולם הוא Sodium Laureth Sulfate, שהוא גם המרכיב המרכזי בסבון, השמפו ומשחת השיניים של רוב רובו של העולם.

SLS עושה הרבה קצף, שזה הרבה ניקיון, לא?

אנשים אוהבים קצף, והרבה. תעשיית הקוסמטיקה מכוונת לספק לאנשים את מה שהם רוצים תוך גריפת רווח מקסימאלי בתהליך.

ה- SLS הוא חומר זול להפליא, והוא גם דטרגנט חזק מאוד, המנקה משטחים (כאמור: מנועים, רצפות, שערות ושיניים) ביעילות רבה.

בנוסף, יש ל- SLS תכונה נחשקת מאוד: הוא מקציף נפלא ויוצר המון קצף אוורירי ויציב – החלום של כל יצרן סבון טבעי וגם כזה שאינו כל כך טבעי. נו, אז גם מנקה, גם מהנה, וגם מאפשר לקנות ליטר שמפו בעשרה שקלים וסבון בשלושה. מה רע?

אז מה הבעיה, בעצם, עם SLS?

אין שום בעיה עד שמתחילים לבדוק את ההשפעות הבריאותיות של החומר על העור. לא ניכנס לכימיה של העניין, בעיקר משום שהמטרה לרוב של הצגת מולקולות SLS עם נוסחאות וכדומה היא להרשים יותר מלהסביר.

בקיצור, מדובר בחומר מעכל חזק (קורוסיבי), שיודע לפרק ולתקוף שומנים (החל משמן מנוע ועד שומן טבעי של העור) בקצב מסחרר. מה שהופך את ה- SLS לחומר ניקוי מוצלח כל כך הוא שה-SLS הוא מולקולה זעירה יחסית, בעלת יכולת חדירה גבוהה מאוד, בין השאר לעור ולכן למחזור הדם, ויש ראיות מוצקות שה-SLS חודר לעור ומצטבר בלב, במוח, בעיניים ובכבד.

ה-SLS משמש כחומר ליצירת גירוי מכוון בניסויים בבעלי חיים

במאמר שפורסם, מתואר כיצד תכונות פירוק החלבונים של ה-SLS, מפרקות את האפידרמיס של העור, מה שיוצר תגובה ישירה של גירוי, פריחה, כאב ורגישות – תופעה שרבבות אנשים מרגישים באופן קבוע. במקרים רבים, כאשר הם עוברים למוצרי טיפוח טבעיים, התופעה פשוט נעלמת, יחד עם החשיפה ל-SLS. לאפקט הזה של ה-SLS לא צריכים הוכחות מחקריות רבות.

 

החוקרים במעבדות החברות הקוסמטיות משתמשים ב- SLS, פשוט בריכוז גבוה יותר מהמקובל בחומרים הקוסמטיים המשווקים לציבור, כדי לגרום לגירוי מכוון בעור בעלי החיים שעושים עליהם את הניסויים

ה- SLS יוצר גירוי חריף ומיידי. המטרה היא לנסות את השפעת המוצרים החדשים שהחברות מפתחות, כדי לטפל בגירויים שהמוצרים שלהם בעצמן יוצרים.

מדובר, למשל, בגירויים הנפוצים כל כך בימינו וידועים כתופעת ה-"דרמטיטיס", שם כללי לפגעי העור שמאפיינים את תקופתנו.

די לחכימא ברמיזה שלמעשה הניסוי לא רחוק כלל מהמציאות של ימינו – המוצרים התעשייתיים יוצרים גירוי בסובייקט (אנחנו), ולכן יוצרים תלות הולכת וגדלה בטור לוגריתמי למוצרים "מזינים" שירפאו את התופעות הקשות שה-SLS יוצר.

SLS במשחת שיניים "תורם" וכיבים ופצעים

תופעה נפוצה וידועה נוספת היא הכיבים שנוצרים בפה עקב שימוש במשחת שיניים המכילה אחוזים גבוהים של SLS. מחקרים בנורווגיה הראו שתופעת הכיבים והפצעים הכואבים בפה לא קיימת במשחות שיניים שאינם מכילות SLS. לחצו על הקישור הבא לדף עם מאמר קצר ומסכם על ה-SLS, המכיל גם קישורים רבים למחקרים. .

שורה תחתונה

לסיכום, כולנו יודעים שמחקרים יכולים למעשה להראות בדיוק את מה שהחוקרים מנסים להראות, לפי העניין ולפי מזמין המחקר. לאף אדם פשוט אין זמן וידע מדעי לרדת לעובי הקורה ולאלפי העמודים של הקשקשת המדעית סביב ה-SLS.

סיכומו של עניין הוא שהשכל הישר מחייב שאין שום צורך למרוח על עצמנו באופן יום יומי דטרגנטים חריפים כמו SLS.

אפילו האדם הפעיל והמלוכלך ביותר, אינסטלאטור לצורך העניין, לא צריך חומר חריף ברמה של SLS כדי להתנקות בסוף היום. ישנם חלופות עדינות יותר וסבירות הרבה יותר (כגון סבון טבעי) למקלחת נעימה ומקרצפת, בלי הצורך להחדיר לעור חומרים קשים ולסכן את הגוף בתופעות כרוניות קשות וסבל מיותר.

***חזרה לדף המאמרים הראשי ***